Evacuatie

De meeste uitzonderlijke beschermingsmaatregel is evacuatie. De overheid kan dan beslissen om inwoners van een bepaalde zone te beschermen door ze te evacueren naar een plaats met weinig of geen straling buiten de interventiezone.

Een evacuatie kan preventief zijn, vóór de radioactieve uitstoot de zone bereikt, of uitgesteld, na de radioactieve uitstoot en het schuilen. 

In sommige noodsituaties zal de overheid u aanbevelen om te evacueren. De praktische richtlijnen zullen op het moment zelf worden meegedeeld (wie, naar waar, hoe, etc.). De politiediensten stellen een veiligheidszone in. Eenmaal ontruimd is het niet toegelaten die zone te betreden.

Hieronder vindt u antwoorden op uw vragen over een evacuatie.

Wanneer en naar waar evacueren?

Bij een grote ramp, evacueer je nooit op eigen initiatief, maar wacht je op de instructies van de hulpdiensten. Je kan evacueren naar:

  • Familie of vrienden die zich niet in de betrokken zone bevinden. Vraag hen vooraf of zij jullie contactpersoon willen zijn in geval van nood.
  • Een opvangcentrum dat wordt ingericht (bijv. sporthal of feestzaal). De hulpdiensten zullen je de nodige informatie geven.
Hoe evacueren?

Meestal zal je moeten evacueren met je eigen voertuig.

Het is mogelijk dat een busdienst wordt ingelegd om de geëvacueerde personen naar een opvangcentrum te vervoeren. Je zal hierover op de hoogte gebracht worden door de hulpdiensten ter plaatse of door je gemeente.

Hoelang duurt een evacuatie?

Hoelang je jouw woning niet zal mogen betreden is afhankelijk van de specifieke situatie. Zodra de situatie veilig is, zal de terugkeer georganiseerd worden. Dit kan al na enkele uren zijn, maar kan ook meerdere dagen duren. 

Wat moet ik meenemen?
  • Je identiteitskaart en die van je kinderen ;
  • Enkele persoonlijke bezittingen, voor jou en je familieleden, om minstens één nacht bij vrienden of in een opvangcentrum door te brengen ;
  • Geneesmiddelen, indien jij of een familielid een behandeling volgt die dit vereist ;
  • Betalingsmiddelen ;
  • Een gsm en oplader ;
  • Zuigflessen, melk, luiers, speelgoed… indien je jonge kinderen hebt.
Hoe kom ik te weten dat de evacuatiemaatregel opgeheven wordt?

In het opvangcentrum zal de contactpersoon ter plaatse de nodige informatie geven.


Verblijf je tijdelijk bij familie of vrienden? Informeer je dan via de website van de gemeente, luister goed naar de radio of bel, indien beschikbaar, het informatienummer.

Meer weten: